creampuff

Bahan2 puff:
- 250gm air
-100gm butter
- 1sdu gula halus
- 125gm tepung halus (tokey guna blue key kotak kuning)
- 3biji telur A
**didihkan air butter dan gula
**ttup api, masukkan tepung halus dan kacau sebati smpai xlekat pada periuk
**bagi adunan suam sket, masukkan telur sekali gus kacau laju2 selaju yg mampu sampai adunan sebati
**guna nozel dan piping bag, paipkn atas loyang/tray yg disapu mentega
**bakar 25-30mnt sehingga keemasan suhu 180'c
**jgn buka tutup buka tutup oven yaa nnt tak kembang
**nozel saiz 10 star kalau nak sebijik cam tokey lah .. kkekeke
Bahan2 custrd filling:
- 500gm susu segar
- 100gm gula halus
- 60gm tpg jgg
- 20gm tpg kastard
- setitik 2 pewarna kuning
- 1biji telur A
**campur semua sekali gus dalam kuali (tokey guna kuali senang sbb periuk berlekuk)
**api sederhana, kacau sehingga adunan agak pekat guna wire whisk senang .. (tak tahu wire whisk tu cmana sila google kay)
**adunan yg cantik bila kita angkat whisk xjatuh macam air ..
**kalau dah jadi telur scramble tu xjadi lah maknanya yaaa
** okay selamat mencuba .. sekian ..

#thanks tuan tanah. mr creampuff

Comments

Popular posts from this blog

ROTI BOY

Non bake mango cheese cake