PAI SUSU

#AZLINA INA


Bahan2 nye letak dalam bekas atau kuali yg nak dimasak tu pon boleh
1/2 cawan butter atau majerin
2 cawan tepung gandum ina gune cap ros lebih rangup
1sk garam
Ramas2 kan smpai jd mcm rajah kat bawah

Ok mcm ni nk tmbh sket2 tepung bg xlekat2 sgt pon xpe asal boleh ramas2 okey dah
Letak 1 bijik telur gred b gaul2 dan uli smpai jd rajah kat bawah
Orite doh cantik tuk di bentuk
Tudiaaa senduk pon boleh penyek2 dan ratakan ade yg tepi2 kat kawah die tekan pakai jari je
Ha pakai garfu je bentuk kan bunge tepi2 die boleh je jnji jd..buat jgn tebal2 sgt..kalau nipis masak lebih cepat dan sekata
Ok siap crust kite buat filling die ni yg sedap
125g cream cheese nak lebih sket pon xpe sbb kuali ina xbape lekuk byk2 kang xmuat
1/2 cawan susu segar atau ina gune whipping cream lg lemak mana2 yg ade
3 bijik kuning telur
1/2 cawan susu pekat
1sk esen creamy vanila
Ok blender semua bahan ini
Bancuh 1sb tepung jagung dgn 1/4 cawan susu segar
Masukkn dalam filling yg diblender td kacau rata je
Ok tuang dalam crust shell td
Ttup...rapat2 ok kalau xrapat die lmbat masak..ha tudiaaa kreatif kan haha pakai loyang je belasah..api bg paling kecik kalau xnak crust hangit..ina masak 30mnt hngga 35 mnt ikut api dapur korg dan jenis kuali yg nipis atau tebal masa masak xsama
So kalau bahagian filling keras dan crust nmpk garing dah masak la tu

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

ROTI BOY

Non bake mango cheese cake

creampuff