ROTI BOY

Okay eberybodie.. tokey share Resepi Roti Boy versi tokey semalam .. hehe guna industri mixer/bread maker bole ..
Bahan2 :
- 500gm tpg roti
- 50gm gula halus
- 10gm garam halus
- 10gm susu tpg
- 10gm yis kering
- 1biji telur A
- 250gm Air sejuk
- 40gm shortening
**campur semua bahan kering kedalam mixer
Putar pada kelajuan perlahan mggubakan Dough Arm
**masukkan telur, kemudian air perlahan lahan sehingga jadi doh selama 10minit
**akhir masukkan shortening dan putar pada kelajuan tinggi selama 5-10minit ..
**uji kekenyalan doh. Ambil sedikit doh tadi dan tarik sedikit demi sedikit sehingga dapat 1 lapisan tidak koyak (macam org tebar roti canai tu dpt doh yg nipis tu) guna jari jemari ya tarik ..
**bahgikan doh 50/60gm setiap 1 ..
**bulatkan cantik2 doh dan mesti permukaan yg licin saja. (Bole letak butter yg didadu dalam tu kalau nak)
**susun atas dulang yg disapu shortening .. rehatkan sehingga kembng gebas2 ..
Bahan2 saduran :
- 100gm butter
- 100gm gula halus
- 100gm tpg gndm
- 2biji telur A
- 1 sudu besar Coffee emulco/nescafe o kopi
**putar butter dan gula smpai kmbg ..
**masukkan telur dan putar lagi
**masukkan tepung dan coffee emulco dan putar sehingga sebati
**setelah siap, guna piping bag (tak payah nozel) .. potong bhgian hujung sikit saja
**bila doh tadi dah siap kmbg .. bole paiping saduran atas doh mcm dlm gmbr
**bakar 180'c selama 25-30mnt ikut oven masing2 ..
Nota - saduran jgn letak lebih2 nnt banjir tray pembakar hahahaha .. saduran tu akan meleleh tutup bhgian roti jaa yaa ..
Selamat mencuba warga MAHN ..😊😉

Comments

Popular posts from this blog

Non bake mango cheese cake

creampuff