Non bake mango cheese cake


#PuanShima



Niey antara bahan yg diperlukan .. Tp ade yg x masok dlm gambar .. Xpe , sy listkan ye ..



Oke , mula² carikan butter dan gaul dengan biskut marie yg dah dihancurkan .. Sy tumbuk dlm plastik biskut tuh ajee .. Lepas tuh masokkan ke dlm loyang springform sebagai base .. Sy pakai saiz 9 . padatkan biskut ke dlm loyang .. Tekan² kan dan masokkan ke dlm freezer ..


Sementara tuh bole siapkan lapisan cheese .. Masokkan 1 ½ sb gelatin ke dlm air suam , biarkan larut .. Oke, Mula putar whipping cream sampai kental dan letak tepi .. Lupe nak snap .. Lepas tu pukul cream cheese dgn gula castor sampai berkrim , masokkan puree mangga separuh .. Gaul² ..

Masokkan whipping cream ke dlm adunan cheese td .. Gaul sebati pakai spatula .. Masokkan larutan gelatin td .. Gaul sebati lg ..
Adunan cheese td bole masokkan ke dlm loyang yg dah siap buat base biskut marie .. Simpan dlm freezer ..



Utk buat topping pulak , larutkan 1sb gelatin ke dlm 50ml air suam .. Sy buat lambat sikit nak bg adunan cheese sejuk sedikit ..

Masok sampai habis .. Bole laa disimpan ke dlm freezer semalaman atau sehingga set .. Sedap dimakan ketika sejuk .. 😋


Bahan² utk buat base:-
200g Biskut marie/ritz 
100g butter



Bahan² utk filling cheese:-
250g cream cheese
60g gula castor
2 biji buah mangga , satu didadu lg satu blend buat puree
200ml uht whipping cream
1 ½ sb Gelatin
125ml Air suam

Bahan² utk topping:-
Puree mangga
50ml air suam
1sb gelatin
1sb gula castor

Comments

Popular posts from this blog

ROTI BOY

creampuff